Nieuwsbericht
04/26/2016
Bezoek Simon Lévelt, HaarlemSimon Lévelt is ontstaan in 1817 als een winkel van thee, koffie en andere koloniale producten in de oude havens van Amsterdam. Door het succes van deze winkel, evolueerde dit ook naar een rol als importeur. De rol van importeur speelde pas in de jaren ’70 en ’80 toen duidelijk werd bij een bezoek ter plaatse, in welke erbarmelijke omstandigheden de boeren dienden te overleven en produceren. Voor Simon Lévelt was dit een echte reality check, hierdoor hebben zij ook een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de stichting Max Havelaar. Simon Lévelt investeert in 1 theeproject en 1 koffieproject per jaar. Dit kan het verbeteren zijn van de infrastructuur van een plantage, maar evengoed het investeren in een lokaal schooltje. Er is niet enkel oog voor de producten, maar ook voor de omstandigheden waarin de boeren leven en werken. Het koffieproces begint met de rauwe bonen die geïmporteerd worden. Op zich bestaat er maar 1 soort koffieplant. De variëteit wordt bepaald door de omstandigheden waarin de koffieplant groeit, welk klimaat, hoogte, … Vandaar dat er een verschil merkbaar is tussen koffie uit verschillende landen. Maar het grootste onderscheid wordt gecreëerd door het brandproces. De temperatuur en de duur van het branden zorgen voor de vele variaties. Thee wordt aangekocht vanuit verschillende regio’s. Simon Lévelt gaat van tijd tot tijd ter plaatse kijken hoe de thee geoogst en geteeld wordt. Op basis van deze thee worden de verschillende variëteiten geblend. De geur in de verschillende opslagkamers is overweldigend. De natuurlijke aroma’s die bij de thee gevoegd worden, zijn beschikbaar in liquide vorm of in granulaat, afhankelijk of de thee in builtjes terecht komt, of los verkocht wordt. Nadat we de productie en het magazijn bezochten, is het tijd om het kwaliteitslabo te bezoeken. Op dagelijkse basis wordt hier de productie geëvalueerd. Wij hebben de kans om koffie te proeven. Net als bij wijn, is slurpen hier een vereiste en zijn er net zoveel geuren, smaken en kleuren te ontdekken in koffie. Het verschil in koffie proef je, maar als leek is het praktisch onmogelijk om er de vinger op te leggen. Zelfs de kwaliteitsmeesters hebben een hulpmiddeltje om aroma’s beter te traceren, namelijk een houten kistje waar alle aroma’s die kunnen voorkomen in koffie per soort geconcentreerd zijn. De eerste die we onder onze neus krijgen is komkommer, deze wordt geraden. De volgende aroma’s komen bekend voor, maar kan niemand benoemen. |